Bosý beh alebo beh v topánkach naboso?

Barfuß-Running oder Running in Barfußschuhen?

Bosý beh môže na prvý pohľad znieť šialene a je často zabalený do zásuvky hippies a výkrikov. Veľmi málo ľudí si myslí, že sme sa narodili naboso. Predtým, ako boli vynájdené moderné špičkové topánky, sme bežali, bežali a skočili naboso alebo s improvizovanou minimálnou obuvou.

 

Prečo naboso beží vôbec

Mnohí prichádzajú na bosý beh, pretože pri behu v kĺboch ​​sa cítia rastúce problémy. Návštevy lekára, dokonca aj s odborníkmi, často vedú príliš malé zlepšenie. Bežné postupy sú injekčná striekačka na úľavu od bolesti a rady, ktoré prestanú bežať na ochranu kĺbov. Pre športovcov, ktorí potrebujú bežať ako rovnováhu, to môže byť dosť frustrujúce.

Vynára sa otázka, prečo ľudský druh rozvíja také spoločné problémy v priebehu svojho života, ktoré sa vôbec nevyskytujú vo svete zvierat. Čo robíme inak alebo dokonca zle? Jednoducho nosíme topánky, ktoré menia náš prirodzený pohyb.

 

Bežecká topánka môže spôsobiť problémy s kĺbmi

Moderné bežecké topánky sú navrhnuté takým spôsobom, že sú v oblasti päty o niečo vyššie a majú vysoké tlmenie. U väčšiny dopravcov to vedie k skutočnosti, že pri behu berú pätu a kroky sa celkovo predĺžia výrazne dlhšie. Tvrdé nasadenie na nohu cez pätu vedie k silnej šokovej vlne, ktorá prechádza celým telom a v určitom okamihu je viditeľná v kĺboch. Silné tlmené vlastnosti bežeckej obuvi vyrovnáva silný šok, ale kĺby sú stále naložené každým krokom.

 

Čo sa stane v behu naboso?

Pohyb je intuitívne upravený počas behu naboso. Po prvých krokoch, ktoré často vykonávate ako obvykle, sa pohyb rýchlo upraví. Príchod na päte je príliš tvrdý a šokoval celé telo. Bez toho, aby som o tom premýšľal, je krok upravený, aby sa zabránilo nepríjemnému a tvrdému položeniu na nohu. Noha sa automaticky kladie na balíček, aby sa krok tlmil. Vďaka tomu sú tieto kroky výrazne kratšie ako pri nosení bežeckých topánok.

Bohužiaľ, dnes už zastavujeme vývoj svalov nôh u malých detí tým, že ich umiestnime do topánok. Ak prevádzkujete naboso, celá vaša noha funguje. Výsledkom je, že budujete svaly, a tak sa stanete výrazne väčšími alebo širším. Tam, kde sú svaly potrebné a pravidelne trénované, sa tiež vyvíjajú.

Okrem rastu svalov v oblasti chodidiel máte ďalší pozitívny vplyv na mnoho nervových dráh, ktoré končia v nohe. Senzory vo vašich nohách vnímajú impulzy podlahy a odovzdávajú ich do mozgu. To môže byť na prvý pohľad nezvyčajné alebo možno dokonca trochu ohromujúce. Nakoniec je SO -CALLED Sensory Feedbaing mimoriadne dôležitá, pretože nás chráni pred zraneniami. Pohyb je intuitívne prispôsobený, keď sa stane Bezigom, klzkým, piesočnatým alebo skalnatým. Interakcia senzorickej spätnej väzby a silných svalov a väzov zaisťuje, že každý beh je absolútne stabilný a bezpečný.

Zvieratá vo voľnej prírode môžu utiecť do jeho časti, keď sa cítia v nebezpečenstve. Dokonca aj v letovom režime je pohyb vždy bezpečný a ovládaný. To by už nefungovalo, keby ste niečo zviazali na svoje kopytá alebo labky, pretože takto sa senzorická spätná väzba úplne stratí.

Bosé bežecké topánky

 

Zmena na bosý beh

Ako už bolo uvedené vyššie, zvyčajne je to tak, že keď chodidlo beží naboso, viac na balíku ako na päte. Tým sa zabráni nepríjemnému silnému šoku, ktorý rýchlo vedie k bolesti kĺbov. Mnohí však nielen zmenili svoju nohu tým, že prenášali topánky cez trvalé nosenie topánok, ale aj celý obrázok chôdze.

U väčšiny ľudí je prechod na bosý beh po určitom období oboznámenia celkom dobrý. Iní sa sťažujú na bolesť a vrátia sa na svoje konvenčné športové topánky. Ak pociťujete bolesť v kĺboch ​​a väzov po absolvovaní tréningu, vždy je to náznak nadmerného používania. To môže mať dve príčiny:

1. Pohybová sekvencia je správna, ale vaše svaly, šľachy a väzy sa ešte nepoužívajú na bosý beh.

2. Štýl behu nie je optimálny a poškodzuje vaše svaly, šľachy a väzy.

Keďže sa pravdepodobne ťažko posúdite sami seba, či máte optimálny štýl prevádzky, je vhodné poradiť sa s trénerom naboso. Tieto sa špecializujú na analýzu a opravu vášho tela. S podporou špeciálneho trénera pre bosý beh alebo beh naboso si môžete byť istí, že si vytvoríte zdravý a prirodzený štýl behu.

Bosá bežecká topánka Sqill

 

Bosý beh s bosými topánkami

Bosé topánky alebo minimálne topánky sú zlatým stredným zemou medzi nosením špeciálnych bežeckých topánok a prírodným bosým behom bez obuvi. Naše topánky Zaqq naboso sú navrhnuté tak, aby vaše svaly chodidiel mohli optimálne fungovať. Náš špeciálny dizajn vyrobený z vysoko flexibilnej podošvy a širokého strihu zaisťuje prirodzený pohyb napriek tomu, že nosí topánku. Okrem toho, vďaka extrémne tenkému bosému podrážke je senzorická spätná väzba takmer úplne zachovaná.

Výhody našich bežeckých topánok naboso sú zrejmé. Vaše nohy sú chránené pred studenou a horúčavou a nemusíte sa báť zranenia cez čipkové kamene alebo rozbité sklo. Vaše svaly nôh napriek tomu fungujú ako beh naboso a senzorická spätná väzba vpred impulzov k rýchlosti blesku, aby sa prispôsobil behu pohybu v závislosti od požiadavky.

 

Ktoré topánky ZAQQ Boso sú vhodné na jogging alebo beh

V zásade môžete tiež bežať so všetkými našimi topánkami naboso. Vyvinuli sme však určité bežecké topánky na bosé topánky, ktoré sú vyrobené z obzvlášť priedušných materiálov. Najmä so športovými aktivitami je dôležité nosiť bosú topánku, ktorá je dobre vetraná a rýchlo prepravuje vlhkosť zvonku.

Naše bežecké topánky Zaqq Bosefoot vám ponúkajú neuveriteľné pohodlie a podporujú vás pri vývoji prirodzeného štýlu behu. Najlepšie je hľadať svoj obľúbený model sami pre ďalší behový tréning.

 

Cítite sa, cítite sa zaqq!

 

>> tu nájdete všetky bežecké topánky na bosé pre ženy! <<

 

>> Tu nájdete všetky bežecké topánky na bosé pre mužov! <<

 

Späť na blog

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že pred uverejnením musia byť zverejnené komentáre.

1 od 3