Prečo sa oplatí trénovať naboso alebo s bosými topánkami

Warum es sich lohnt, barfuß bzw. mit Barfußschuhen zu trainieren

Vyskočíme z postele a vkĺzneme do našich papuče, predtým, ako sme odchádzali z domu, obliekli sme si pouličné topánky. Bežať naboso? Nie je vylúčená, pretože naše nohy sú tak zvyknuté na topánky natoľko, že môže byť dosť nepríjemné prevádzkovať naboso. Podlaha dlaždíc je príliš studená na chôdzu naboso a na ulici potrebujeme topánky na ochranu nôh.

Nahé nohy sa zvyčajne považujú za neatraktívne a nereagujúce. Topánky sú jednoducho súčasťou nášho moderného životného štýlu. Okrem ochrannej funkcie môžeme tiež vyjadriť svoj individuálny štýl topánkami.

Nosením topánok však tiež strácame silu svalov a zmyslová spätná väzba z podlahy sa stratí. V nasledujúcom článku sa dozviete, prečo môže byť výhodné trénovať naboso.

 

Vlak naboso - výhody / efekty

 

V štúdii Franklin et al. V roku 2015, ktorý bol uverejnený v časopise Scientific Magazine Gait & Choat, je možné prečítať zaujímavé výsledky.

Ak sa topánky počas tréningu presunú, je možné dosiahnuť nasledujúce efekty, t. J. Trénujete naboso alebo ponožkami:

 

  • Používa sa viac svalov
    V normálnej obuvi sa naša noha pohybuje v druhu. Naboso sa používajú až 20 svalov, ktoré sú nielen posilňované, ale majú aj rôzne úlohy pre stabilnú chôdzu. Ak tieto svaly trénujete špecificky s váhami, „zabudnuté“ svaly môžu byť rýchlo reaktivované a vybudované rýchlo. To významne prispieva k tomu, aby zostal zdravý, fit a zranený.
  • Lepšia rovnováha
    Mať dobrý zmysel pre rovnováhu je dôležité na zabránenie zraneniam. S rastúcim vekom môže pád viesť k vážnym zraneniam, a preto je veľmi dôležité vždy bežať stabilné a nepravdivé, aj keď by mal byť povrch klzký alebo nerovnomerný.
    Štúdia detí z Zech et al. Rok 2018, ktorý sa objavil na hraniciach v pediatrii, ukazuje, že deti, ktoré prevádzkujú veľa naboso a hrajú, majú výrazne lepší zmysel pre rovnováhu ako deti, ktoré vždy nosia topánky.
  • Víťazstvo svalového tonusu a svalovej sily
    Najmä pokiaľ ide o váhový tréning, či už s hmotnosťou alebo s vonkajšími váhami, je možné cítiť veľký efekt, ak trénujete naboso namiesto topánok.
    Mozog dostáva lepšiu senzorickú spätnú väzbu z podlahy cez nohy. Najmä v prípade stagnujúceho výkonu môžu tréneri naboso viesť k tomu, že budú schopní zdvihnúť väčšie váhy. Lepším pocitom chodidla je možné výrazne vylepšiť kvalita pohybov, čo v konečnom dôsledku môže viesť k zvýšeniu výkonnosti.

 Zaqq-qnit-šedá bežecká topánka

Je bosý tréning vhodný pre všetkých?

 

V podstate áno, za predpokladu, že máte zdravé nohy. Ak máte zlomeniny alebo máte škodlivosti alebo trpíte osteoporózou, mali by ste sa vždy poradiť s navštevujúcim lekárom. Okrem toho by ste mali vždy počúvať svoje vlastné telo. Ak máte bolesti, nemali by ste pokračovať v tréningu naboso.

Malo by sa tiež poznamenať, že pri tréningu existuje osobitné riziko zranenia úbohých, chrbtice alebo ostrých kameňov.

 

Tipy na bosý tréning

 

Rovnako ako pri všetkých nových aktivitách a športe by ste si mali pomaly zvyknúť na stres, pokiaľ ide o výcvik naboso. Ak ste už zvyknutí robiť silový tréning v topánkach, nemali by ste trénovať naboso dlhšie ako 10 minút. To isté platí, samozrejme, platí pre všetky ostatné športy.

Najlepšie je držať sa pravidla o predĺženie tréningu naboso každý týždeň o 5 minút, pokiaľ predchádzajúca jednotka nespôsobila žiadne problémy. Možno sa zdá, že toto predbežné zvýšenie je príliš opatrné, ale treba poznamenať, že nové svaly, ktoré sa majú použiť, potrebujú čas na vybudovanie času. Iba v prípade, že sa v oblasti nôh vyvíjajú silné svaly, riziko zranenia klesne.

Preto je vždy vhodné pomaly pristupovať k trénerom naboso a nechcem príliš veľa naraz.

Zaqq-barefoot topánky tréning 

Alternatívou k bosým vlakom sú topánky naboso

Alternatívou k tréningu naboso je nosenie topánok naboso. Naše topánky ZAQQ Bosefoot ponúkajú dostatočnú ochranu, ale sú navrhnuté takým spôsobom, aby sa zmyslová spätná väzba nestratila. Z tohto dôvodu sú chodidlá všetkých zaqqov úplne ploché, doštičkové a vysoko flexibilné. Noha môže cítiť podlahu a prirodzene ju odvaľovať. Naše topánky navyše ponúkajú veľa priestoru v oblasti prstov na nohách, aby sa noha mohla voľne pohybovať, pretože pri behu naboso v bosej topánke.

V prípade športových aktivít, či už na váhe alebo behom tréningu, odporúčame naše topánky ZAQQ Boso z kategórie bežec. Sú ľahké, flexibilné a obzvlášť priedušné.

>> Beh naboso topánky pre ženy - kliknite sem! <<

>> Beh naboso topánky pre mužov - kliknite sem! <<

 

Cítite sa, cítite Zaqq.

 

Zdroje:

Simon Franklin, Michael J. Gray, Nicola Heneghan, Laura Bowen, François-Xavier Li 2015: Barefoot vs Common Opplear: Systematický prehľad rozdielov kinetických, kinetických a svalových aktivít počas chôdze, chôdze a držania tela, 2015, zväzok 42, vydanie 3, s. 230-239.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993

 

Astrid Zech, Ranel Venter, Johanna E. de Villiers, Susanne Sehner, Karl Wegscheider, Karsten Hollander 2018: Motorické zručnosti detí a adolescentov sú ovplyvňované vyrastaním naboso alebo SHOD, Frontiers in Pediatrics, 2018, zväzok 6, s. 115.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2018.00115/full 

Späť na blog

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že pred uverejnením musia byť zverejnené komentáre.

1 od 3