Budovanie svalov nosením bosých topánok?

Muskelaufbau durch das Tragen von Barfußschuhen?

Je to rozšírená myšlienka, že objem svalov nôh a nôh sa zvyšuje cez bosý beh alebo výcvik v topánkach naboso. Existuje však aj veľa odborníkov v oblasti zdravia, ktorí tvrdia, že nosenie bosých topánok nemá významný vplyv na objem svalov.

Čo je práve teraz? Pozreli sme sa na rôzne vedecké štúdie na tému, ktorú chceme podrobnejšie venovať.

Vo všetkých štúdiách sa synonymá používajú na topánky naboso, konkrétne minimálne topánky. Nižšie nájdete konkrétne informácie o zdrojových informáciách o vedeckých štúdiách, ak sa chcete vysporiadať s témou hlbšie.

 

Tri štúdie ukazujú rast svalov tým, že nosia bosé topánky

V štúdii od Miller a kol. 2014 Preskúmalo sa 33 bežcov, z ktorých približne polovica prešla na minimálne topánky v rámci štúdie a druhá polovica pokračovala v tréningu v obvyklých bežeckých topánkach ako predtým. Štúdia skúmala zmenu svalov po tréningovom období tri mesiace. Zistilo sa, že bežci s minimálnou obuvou významne zvýšili priemer svalov (21% pre krátky Tohimger, 18% pre malý únos na špičke).

Expeq-mid čierna vodotesná_minimálna topánky

V inej štúdii o Johnson a kol. 2016 44 bežcov bolo rozdelených do dvoch skupín. Rovnako ako v predtým spomínanej štúdii, polovica z nej prešla na minimálne topánky, zatiaľ čo druhá polovica pokračovala v tréningu so zvyčajnými bežeckými topánkami. Skupina bežcov, ktorí sa trénovali s minimálnou obuvou, vykazovala zvýšenie svalového priemeru vo výške halluxabductora 10,6%, zatiaľ čo ostatné skúmané svaly neboli významným rozdielom.

V inej štúdii o Chen a kol. 2016 Preskúmalo sa 47 bežcov. Tieto boli vybrané podľa nasledujúcich kritérií:

  • Medzi 20 a 45 rokmi
  • obvyklé na bežných bežeckých topánkach
  • Za posledných 12 mesiacov behajte najmenej 20 km týždenne
  • Zatiaľ ani v minimálnych topánkach, ani naboso

Podľa náhodného bolo týchto 47 bežcov rozdelených do dvoch skupín a získali šesťmesačný školiaci program. Pred a po semi -ročnom tréningovom období sa objem svalov nôh a nôh meral pomocou magnetickej rezonancie (MRI).

Experimentálna skupina:

Účastníci tejto skupiny dostali minimálnu obuv na výcvik. Mali by ste si pomaly zvyknúť na novú topánku. Stále absolvovali týždenný výcvik so svojou tradičnou obuvou.

Okrem toho museli bežci trikrát týždenne vykonávať cvičebný program s minimálnou obuvou. Cvičenia zamerané na posilnenie teliat a zlepšenie dynamickej rovnováhy.

Kontrolná skupina:

Ako obvykle, účastníci tejto skupiny pokračovali vo svojej tradičnej obuvi. Museli však vykonávať rovnaké posilňovacie a rovnovážné cvičenia, ako je experimentálna skupina, aby dokázali určiť akékoľvek rozdiely medzi skupinami.

Výsledky štúdie

Po šiestich mesiacoch výcviku v minimalistickej obuvi účastníci experimentálnej skupiny vykazovali významné zvýšenie objemu svalov nôh a nôh.

Účastníci kontrolnej skupiny nenašli rozdiel medzi objemom svalov pred a po šesťmesačnom programe.

 Hiqe-nízka čierna vodeproof_barfusschuhe

Bosé topánky majú pozitívny vplyv na rast svalov

Výsledky vedeckej štúdie ukazujú, že objem svalov sa môže zvýšiť nosením minimálnej obuvi. Minimálne topánky sa viac používajú na používanie určitých svalových skupín. Určite sú potrebné ďalšie štúdie na podporu vyhlásení vyššie uvedených výsledkov. Všetky tri štúdie však ukazujú, že pri používaní minimálnej obuvi sa zvyšuje sval.

Keďže však všetky tri štúdie ukazujú, že dochádza k nárastu svalov, možno predpokladať, že určité svalové skupiny sa pri nosení bosých topánok automaticky trénujú. A jedna vec je istá, že tí, ktorí majú silný svalový aparát, sa pridávajú k zraneniam. To znamená, že minimálna topánka môže dokonca znížiť riziko zranenia.

 

Použitá literatúra:

Miller a kol. (2014, Journal of Sport and Health Science):

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2095254614000374

 

Johnson a kol. 2016, Orthopedics & Biomechanics:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26509371/

 

Chen a kol. 2016:

https://www.clinbiomech.com/article/S0268-0033%2816%2930067-5/abstract

Späť na blog

Zanechať komentár

Upozorňujeme, že pred uverejnením musia byť zverejnené komentáre.

1 od 3